top of page
Zoeken
  • MUTO Mediation - Anke

Kinderen en nieuwe partners


De echtscheiding ligt al weer een tijdje achter jullie. En voor je ligt nieuw geluk. Na een periode van wennen, daten en aftasten ben je er klaar voor: je wil je nieuwe partner voorstellen aan jullie kinderen. Hoe pak je dit aan?


Nieuwe partners - Muto Mediation - Anke Coopmans. Burenruzie en buurtbemiddeling, veilig wonen daar heeft iedereen behoefte aan. Veiligheid en verbinding. Conflict, buurtconflict

Op zoek naar nieuw geluk

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis en het vinden van een nieuwe partner na een echtscheiding wordt door veel mensen als een lastige en spannende uitdaging gezien. Het is verstandig om eerst de tijd te nemen om te herstellen van de emotionele impact van de echtscheiding voordat je begint met daten. Neem de tijd om jezelf (opnieuw) te leren kennen en te bedenken wat je wilt in een relatie en wat je niet wilt.

Vergeet niet dat een echtscheiding niet alleen voor jou een lastige en emotionele periode is geweest, maar ook voor je ex-partner en jullie kinderen. Vooral wanneer jullie in 'rustiger vaarwater' zijn gekomen en iedereen meer lijkt te zijn gewend aan de nieuwe situatie, kan het zijn dat jij als volwassene er weer eerder aan toe bent naar de toekomst te kijken dan jullie kinderen.

Net als jij, hebben ook kinderen de tijd nodig om de scheiding te accepteren en een plek te geven.


Nieuwe partners en kinderen

Wanneer je nieuw geluk hebt gevonden, is het belangrijk je te realiseren dat kinderen minder enthousiast kunnen reageren dan je had gehoopt. De teleurstelling die dat oplevert is begrijpelijk, maar vergeet niet dat kinderen op hun eigen manier en in hun eigen tempo de echtscheiding van hún ouders (mogen) verwerken. Dat is niet altijd het tempo dat jij voor ogen hebt.

Zij hebben niet gevraagd om een echtscheiding, zij vroegen ook niet om nieuwe partners. En deze ontwikkelingen hebben de nodige impact op kinderen. De veranderingen die hun ouders soms in rap tempo doorvoeren kunnen voor veel verdriet en onzekerheid zorgen. Als ouder is het je taak om hier bij stil te staan, hier oog en begrip voor op te brengen en je eigen geluk niet (onbedoeld) vóór dat van kinderen te plaatsen.

Daarnaast is het belangrijk je te realiseren, dat ondanks dat je wellicht van mening bent dat je ex-partner dit niks aangaat, hij of zij als andere ouder van de kinderen hierin wel degelijk een rol speelt. Het is daarom altijd raadzaam eerst met de andere ouder in gesprek te gaan alvorens de nieuwe partner bij de kinderen te introduceren. Bij mij aan tafel maken ouders hier altijd over die worden opgenomen in het ouderschapsplan, zodat onaangename verrassingen kunnen worden voorkomen. Immers, nieuwe partners hebben niet alleen een impact op de kinderen, maar doen ook iets met de ex-partner. Ook wanneer jullie in goede harmonie en wederzijdse instemming uit elkaar zijn gegaan.


Het voorstellen van nieuwe partners

Het introduceren van nieuwe partners aan kinderen na een scheiding kan dus een uitdaging zijn, maar er zijn enkele dingen die je kunt doen om het proces soepeler te laten verlopen:

  1. Timing: Het is belangrijk om te wachten tot je een stabiele relatie hebt opgebouwd voordat je jullie kinderen aan je nieuwe partner voorstelt. Het is ook belangrijk om te wachten tot je kinderen er klaar voor zijn en dat zij geen extra of onnodige stress ervaren.

  2. Eerlijkheid: Wees eerlijk tegen de kinderen over je nieuwe partner en waarom je denkt dat het een goede match is. Leg uit dat je gevoelens voor hen of de andere ouder niet veranderen en dat de nieuwe partner geen vervanging is voor hen.

  3. Respect: Respecteer de gevoelens van jullie kinderen en luister naar hun zorgen en angsten. Geef hen de tijd en ruimte die zij nodig hebben om aan de situatie te wennen.

  4. Stapsgewijze introductie: Loop niet te hard van stapel en stel je verwachtingen bij. Begin met het langzaam en rustig introduceren van je nieuwe partner aan uw kinderen. Plan een kleine activiteit samen (bijvoorbeeld een wandeling) en laat een intensief en langdurig kennismakingsmoment achterwege. Dit geeft de kinderen de kans om je nieuwe partner te leren kennen in een ontspannen omgeving.

  5. Geen druk: Niet vaak genoeg te benadrukken: forceer de kinderen niet om je nieuwe partner leuk te vinden of een hechte relatie met hen op te bouwen. Geef de kinderen de ruimte om hun eigen relatie met de nieuwe partner op te bouwen in hun eigen tempo.

  6. Geduld: Wees geduldig en begripvol tijdens het proces. Het kan even duren voordat jullie kinderen gewend zijn aan de nieuwe situatie.


Het is belangrijk om te onthouden dat elke situatie anders is en dat het introduceren van een nieuwe partner aan uw kinderen tijd en geduld vergt. Wees eerlijk, respectvol en stapsgewijs en geef uw kinderen de tijd die ze nodig hebben om zich aan te passen.



 

54 weergaven

Comentários


bottom of page