top of page
Zoeken
 • MUTO Mediation - Anke

Hoe overleef je: de hele dag op elkaars lip


Het leek aanvankelijk nog wel leuk. Thuiswerken en homeschooling. Echt weer eens tijd voor elkaar als gezin. Maar inmiddels lijkt het voor een groot aantal relaties een flinke beproeving, zeker wanneer er al relatieproblemen waren voor de coronacrisis.


En toen was er... corona

Vanavond werden de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus verder aangescherpt. Het advies van de Rijksoverheid is duidelijk: beperkt het contact met anderen en houd afstand. Door deze noodzakelijke maatregelen zitten we vrijwel de hele dag thuis. Met elkaar en met de kinderen. Terwijl het werk, school en huishouden zo veel mogelijk doorgaan. Maar dan thuis.


Ondanks het feit dat iedereen begrip heeft voor de noodzaak van deze maatregelen, kunnen de spanningen soms hoog oplopen. En het einde is nog niet in zicht. Hebben we het over weken of maanden? Niemand die het weet.

Corona, scheiden door corona, binnen zitten, anderhalvemetermaatschappij, meer frustratie door corona, meer scheidingen door corona, lock-down, anderhalvemeter, mondkapjes, thuiswerken

In China is het aantal scheidingen al gestegen, doordat mensen zo op elkaars lip zitten.

We zitten op elkaars lip en dat brengt niet het beste in ons naar boven. Gelukkig zijn we niet de enige. Een rondje scrollen op Twitter en Facebook en klagende mensen over hun partner in overvloed. Wat doe je met een man die de hele dag op de bank ligt te Netflixen? Of een vrouw die de hele dag in pyjama rondloopt? Een iemand die niets doet in het huishouden? Of kinderen die willen afspreken, terwijl jij vindt dat jullie nu binnen moeten blijven? De dagelijkse routine is doorbroken, en daar kan niet iedereen even goed tegen. Even stoom afblazen bij een vriend of vriendin, een praatje maken op het schoolplein of bij het koffieapparaat op kantoor: het is er allemaal niet meer bij.

En dan neemt de druk toe en dat brengt dingen aan het licht die je normaal wel een uurtje van elkaar accepteert maar niet 24 uur per dag, zeven dagen per week, weken lang. Of maanden.


Onder de druk van het coronavirus kunnen de spanningen binnen een gezin toenemen. Wanneer je relatie al een dipje had, kan een sociaal isolement dit enorm versterken.


Merk je dat de spanningen toenemen tussen jou en je partner nu je tijd genoeg hebt om je blijvend te ergeren aan elkaars minder leuke kanten? En vraag je je af of jullie het samen wel gaan redden? Er wordt mij de laatste tijd gevraagd wat de ‘gouden tip’ is om de corona-crisis als stel te overleven. Alhoewel dit vaak als grapje wordt gebracht, zit er een kern van waarheid in. Want hoe overleef je dit samen als je geen idee hebt hoe lang het gaat duren? In China is het aantal scheidingen namelijk al gestegen, doordat mensen zo op elkaars lip zitten. Eén gouden tip is er helaas niet, want wat voor de één werkt, werkt niet persé voor de ander.


Want hoe overleef je dit samen als je geen idee hebt hoe lang het gaat duren?

Belangrijk is in elk geval: zorg ervoor dat je beiden een manier vindt om tijd voor jezelf vrij te maken. Probeer niet te verzanden in gewoontes, maar blijf jezelf ontplooien. Geef elkaar de ruimte, zorg dat er ook tijd is voor ontspanning. En… heb vooral een beetje meer begrip voor elkaar.


Hoe doe je dat?

 • Allereerst: stel open vragen aan elkaar. Geef de ander de ruimte om een antwoord (anders dan ja of nee) te geven.

 • Probeer de situatie ook eens door de ogen van de ander te zien voordat je je (ongevraagde) mening geeft.

 • Plan leuke dingen in samen binnen de mogelijkheden die er zijn: samen aan een mooi gedekte tafel eten in plaats van uit eten gaan bijvoorbeeld.

 • Probeer je er bewust van te zijn wanneer emotie de overhand neemt en vertrouw op je verstand.

 • Heb je behoefte aan tijd voor jezelf? Geef het aan én regel het.

 • Probeer ook gewoon je sociale contacten te onderhouden. Facetime, WhatsApp of gewoon lekker bellen.

 • Wees alert op oordelen en verwijten. Dit gaat je in deze situatie niets opleveren, echt niet.

 • Gedeelde smart is halve smart. Je maakt beiden een bizarre en onzekere tijd door, dus deel je emoties met de ander.

 • Heb je zorgen? Laat je niet gek maken en lees niet alles wat er op internet te vinden is over het coronavirus. Beperk je bronnen tot slechts enkele betrouwbare nieuwssites.

 • Blijf elkaar aanraken. Fysiek contact zorgt voor verbinding en vermindert stress.

 • Geef eens een complimentje aan de ander!


Tot slot de bemoedigende woorden van onze koning waarmee hij zijn toespraak eindigde: "2020 wordt een jaar dat ieder van ons zich een leven lang zal herinneren. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen en beleeft het op een andere manier. Maar ik hoop en verwacht dat een gevoel van saamhorigheid en trots ons dwars door deze moeilijke tijd zal blijven verbinden."

 
209 weergaven

Comments


bottom of page